Orthodontie

Het corrigeren van de kaak en het corrigeren van de stand van de tanden en kiezen behoren ook tot de behandelmogelijkheden in onze praktijk.

 

Waarom starten met een beugelbehandeling?

Functionele redenen om met een behandeling te beginnen zijn:

  • Je bijt met je ondertanden in je gehemelte;
  • Door de grote overbeet kun je slecht spreken, niet goed eten en de lippen niet goed op elkaar krijgen;
  • Doordat de tanden bij het dichtbijten erg ver over elkaar heen hangen (diepe beet) is de bewegingsvrijheid van de onderkaak beperkt, dit kan problemen geven, enz.

Er kan ook om esthetische reden een behandeling gestart worden. De behandeling is dan puur voor de schoonheid. Er is bijvoorbeeld sprake van licht scheefstaande tanden waar wel prima mee gekauwd kan worden.

Ik heb geen zin om een beugel te dragen. Waarom moet ik nu beginnen?

Het kan zijn dat de tandarts heeft aangegeven dat je een beugel nodig hebt, maar dat je zelf eigenlijk nog helemaal geen problemen ervaart met bijvoorbeeld het dicht bijten of misschien zie je niets bijzonders aan je gezicht of de stand van je gebit. Toch is het raadzaam om de orthodontie behandeling te laten uitvoeren. In een later stadium zul je anders de nadelige stand van je kaak of tanden en kiezen ervaren of ga je wel heel duidelijk zien dat je tanden niet mooi in de rij staan.

Nu zit je nog in de groei en kun je de kaak stimuleren, als je volwassen bent zijn bepaalde orthodontische behandelingen niet meer mogelijk, omdat je uitgegroeid bent.

Jijzelf en je ouders moeten beslissen om wel of niet tot een behandeling over te gaan. Tijdens het bespreken van het behandelplan zal de tandarts de behandelopties met je doornemen, ook het financiële aspect wordt besproken.

Voordat we een orthodontische behandeling opstarten is het belangrijk dat jij, maar ook wij, precies weten waar we aan beginnen. Voordat we beginnen is het daarom belangrijk dat we eerst een behandelplan maken en dit behandelplan met jou en je ouders bespreken.

‘Offerte vooraf! Keurig...’
Reactie uit onze patiënten enquête

Vragen...

Is tandenpoetsen op het kinderdagverblijf zinvol?

Tandenpoetsen op het kinderdagverblijf

Op veel kinderdagverblijven worden de tanden van de kinderen gepoetst. Dit is goed, want het helpt bij het voorkómen van gaatjes.

Kinderen vanaf twee jaar moeten twee keer tandenpoetsen per dag volgens het fluoridebasisadvies. Maar vaak hebben kinderen 's ochtends hun tanden nog niet gepoetst. Daarom is het raadzaam zijn om overdag met de kinderen te poetsen. Bovendien heeft het poetsen educatieve waarde.

Hoe kan je het beste met de kinderen tandenpoetsen op het kinderdagverblijf?

Er kan het beste worden gepoetst in kleine groepjes bij de wastafel of met de hele groep in een kring met bekertjes. Doe een heel klein beetje, liefst niet zoete fluoride peutertandpasta op de droge tandenborsteltjes. Na het poetsen hoeven de kinderen niet te spoelen. Een of twee keer goed uitspugen is voldoende. Door de aangepaste hoeveelheid fluoride in de peutertandpasta zijn er, ook wanneer de kinderen wat tandpasta doorslikken, geen risico's. De tandenborstels moeten hygiënisch worden opgeborgen, bijvoorbeeld in stevige, hardplastic bekers die niet kunnen omvallen, en met de haren naar boven zodat de haren goed kunnen drogen. De tandenborstels mogen elkaar niet raken!

Een tandenborstelhouder is ook erg handig. Dit is een (kunststof) plankje met grote gaten in een box. Deze is te koop, maar een handige ouder kan deze ook zelf maken. De GGD geeft adviezen over het tandenpoetsen op kinderdagverblijven.

Zie voor meer informatie Het melkgebit

Zie ook Tandenpoetsen met kinderen

Lees verder